Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Doorgaan naar content
CBYTE Digital Website
Kennisartikel

Ook wij maken fouten?!

Bij het schrijven van software kan het nou eenmaal gebeuren dat er iets onverwachts niet meer werkt zoals bedoelt, of dat het laden van een pagina opeens veel langer duurt.

Ook wij maken fouten?!

Om dit te voorkomen is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsproces het controleren of een nieuwe versie nog steeds werkt. Dit kan handmatig, maar in de digitale wereld waar je je boekverslag door ChatGPT kan laten schrijven, kan dit natuurlijk een stuk slimmer.

Om met meerdere mensen samen code te schrijven, wordt er gebruikt gemaakt Git, een soort Google Drive voor code, alleen moet de programmeur zelf de code ernaartoe sturen als hij een versie online wil opslaan. Iedere keer als een developer zijn code “Commit & Pushed” naar de online omgeving waar Git op draait, dan worden er een aantal stappen afgewerkt om te kijken of alles werkt zoals bedoelt.

Stapsgewijs

Bij ons start de “Pipeline” met het controleren of de applicatie nog steeds alle stukjes code van officiële externe bronnen nog ingeladen kunnen worden en dit niet de applicatie breekt. Daarnaast worden de stukken code die naar de gebruiker verstuurd worden enorm verkleint en handiger gemaakt. Je zou bijvoorbeeld ieder woord wat zelf gekozen is kunnen vervangen door een unieke letter, om op die manier het bestand een stukje kleiner te maken.

Als de code succesvol “Compiled”, dan kunnen we de nieuw geschreven code gaan testen. Ten eerste kunnen we controleren of de code die we uitvoeren, wel netjes geschreven is. Dit gaat aan de hand van een “Linter”, een programma wat geschreven code controleert op stijl en kleine foutjes. Afhankelijk van de instellingen kan dit betekenen dat er een komma op een nieuwe regel moet komen of dat er zelfs spelfouten en bugs worden opgespoord.

Een andere controle die wordt gedaan, is het runnen van handmatig geschreven tests. Als iemand zijn profiel laadt, moet er natuurlijk een gebruikersnaam staan en een email adres die horen bij die specifieke gebruiker. Deze automatische controles besparen een hoop tijd, doordat met een kleine verandering niet meteen de hele applicatie doorgeklikt moet worden om te kijken of alles nog steeds zo werkt als bedoelt.

Vervolgens is het ook verstandig om te kijken of alle data gerichte veranderingen geen problemen geven. De database omvat natuurlijk steeds meer informatie als die gebruikt wordt, en veranderingen aan de structuur daarvan moeten dus niet verkeerd gaan. Anders verdwijnt er kostbare data. Om dit te voorkomen wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een soort groeiend instructieboek. Iedere keer als er iets moet worden veranderd aan de database, komt er een nieuwe pagina met specifieke instructies voor die verandering erbij.

Door deze pipeline stap voor stap af te gaan bij een verandering in de code, worden nieuwe stappen gecontroleerd en getest of de nieuwe stap werkt met de huidige situatie. Mocht al het voorgaande succesvol zijn, kan de code naar de live omgeving!

Efficiëntie & Kwaliteitswaarborging

In elke stap van deze pipeline staat efficiëntie en kwaliteitswaarborging voorop. Het resultaat is een betrouwbare live-omgeving, waar onze applicaties presteren en kostbare gegevens intact blijven. Deze zorgvuldige aanpak vormt de ruggengraat van onze applicatieontwikkeling.

Geschreven door

Avatar
Bas Gremmen 25 okt. 2023

Topics