Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Doorgaan naar content
CBYTE Digital Website
Kennisartikel

Rubber ducks, een programmeurs beste vriend

Ken je dat gevoel wanneer je vastloopt en het liefst al je collega’s op trommelt om mee te denken?

Rubber ducks, een programmeurs beste vriend

Ook programmeurs lopen hier tegenaan, problemen die niet in 2 zinnen zijn uit te leggen. Geloof het of niet, een badeend kan jou helpen! Het is de ultieme luisteraar en hulpmiddel om complexe programmeerproblemen op te lossen.  

Hulp vragen aan collega’s 

Stel je voor: je bent diep in de code van je project gedoken en je komt een bug tegen. Je probeert het eerst zelf op te lossen, maar je loopt telkens tegen een muur aan. Vervolgens vraag je een collega om hulp, maar vraagt daarmee ook om hun werk te onderbreken en zijn niet zo bekend met jouw code.  

Rubber duck debugging 

En dat is waar de eend jou kan helpen. In plaats van je collega's lastig te vallen, vertel je gewoon je hele probleem aan je rubber duck. Serieus, je leest de code regel voor regel voor aan de eend en doet alsof hij een geniale programmeur is.  

Het klinkt misschien een vreemd, maar het proces uitleggen aan de eend dwingt je om je gedachten te organiseren en je code grondig te begrijpen. En weet je wat? Het werkt heel vaak! Terwijl je de code hardop uitlegt, kun je ineens het licht zien en het probleem zelf oplossen. Ofja met hulp van je eendenvriend 

Het bespaart jou ook nog eens een ongemakkelijke momenten. Je hoeft je collega niet te vertellen dat je een fout hebt gemaakt.  

Meer dan alleen een decoratief stukje speelgoed 

Als je een programmeur ziet met een badeend op hun bureau, weet dan dat je getuige bent van een programmeur die vastberaden is om problemen op te lossen. Ze vertrouwen op het luisterend oor van hun eendenvriend.  

De volgende keer dat je vastloopt, overweeg dan eens een badeend naast je toetsenbord te plaatsen. Wie weet welke problemen jullie samen kunnen oplossen. 

Geschreven door

Avatar
Maartje Gremmen 14 dec. 2023

Topics